Csontritkulás ellen

A napfény és a csontritkulás kapcsolata

(0/0)

D-vitamin szintetizálódik a bőrben, ha az közvetlen napfénynek van kitéve, e vitaminról pedig köztudott, hogy segíti a kalcium felszívódását. A kalcium pedig a csontok erősségéhez járul hozzá. Az alacsony kalciumszint csontritkuláshoz vezethet.

A napfény és a csontritkulás kapcsolata

Kalcium és napfény

A kalcium a belekben szívódik fel a D-vitamin mennyiségétől függően. A napfény hiánya D-vitamin hiányt válthat ki, ami ronthatja a kalcium felszívódását. Az alacsony kalciumszint a vérben a mellékpajzsmirigyben hormontermelést vált ki, ami úgy hat a csontra, hogy el kezdi lebontani. A felesleges mennyiségű parathormon tehát csak tovább bonyolítja a már amúgy is gyenge csontozat helyzetét.

A napfény és a csontok szilárdsága közötti kapcsolat

A D-vitamin szintetizálódik a bőrben, ha ez közvetlen napfénynek van kitéve, ennek kezdetben inaktív, de akkor aktiválódik a májban és a vesében. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A kalcium a fő komponens a csont, amely olyan erő. Alacsony kalcium vezethet csontritkulás. A csontritkulás van zavara építészeti keretében a csont, amely gyengíti azt, ez növeli a valószínűségét a törések.

Kockázati tényezők

A csontritkulás nagymértékben növekszik a kor előrehaladtával mind a férfiak és mind a nők esetében. A nőknél egy kicsit nagyobb a veszélye a csontritkulás kialakulásának, mivel menopauzális állapottal együtt csökkent az ösztrogén szintje, ami hozzájárul a csont szilárdságának gyors csökkenéséhez. A férfiaknál a tesztoszteron mennyisége kisebb hatással van a csont sűrűségére. A nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol és a dohányzás is jelentős kockázati tényezőnek számítanak a csontritkulás esetében. Egyéb kockázati feltételek: napfényhiány, D-vitamin hiány és alultápláltság, valamint a fizikai inaktivitás is nagymértékben csökkenti a csont szilárdságát.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).