A csontritkulás és a szelén

A csontritkulás olyan állapot, ami a progresszív csonttömeg csökkenését eredményezi, gyengülő csontokhoz és folyamatos csonttörésekhez vezet. Az American Academy of Orthopaedic Surgerons felmérése szerint csak Amerikában 28 millió ember szenved csontritkulásban. Ez a betegség hozzájárul a testmagasság csökkenéséhez és a púpossághoz is. A csontritkulásnak nincs egyetlen ismert oka, de több olyan tényező is hozzájárulhat, mint a genetikai hajlam, a helytelen táplálkozás és a rossz életmód, az öregedés, a gyógyszerek és más betegségek. Nincs rá gyógymód, de bizonyos vitaminokkal, illetve a rendszeres testmozgással megelőzhető.

A csontritkulás és a szelén

Szelén

A szelén egy olyan ásványi anyag, ami nagymértékben szükséges az egészséghez, de az embernek csak igen kis mennyiségre van belőle szüksége. A szervezet a szelénből szalanoproteineket alakít ki, amik antioxidánsként működnek, így segítenek megvédeni a sejteket a károsodástól, az oxidatív stressz káros hatásaitól. A szelén kiváló forrásai közé tartoznak a diófélék, a marhahús, a tonhal, a csirkemell, a rizs és a különböző magok is. Ez az ásványi anyag hatékonyan szabályozza a pajzsmirigy működését és erősíti az immunrendszert is. A felnőtteknek általában napi 55 mcg szelént érdemes fogyasztaniuk.

A szelén és a csontok

A szelénhiány csontritkuláshoz is vezethet, hiszen a szelenoproteinek fontos vegyületek a csont anyagcserében, állítja a 2007-es Science Direct International Congress egyik cikke. A szelén hiánya tehát hozzájárulhat a csonttömeg csökkenéséhez. Egy 2011-es cikk, ami a Biological Trace Element Research júniusi számában jelent meg igazolja ezt az állítást: azt mondják, hogy jelentős kapcsolat van a szelén koncentrációja és a csontsűrűség között. Persze még több kutatásra van szükség, hogy a szelén e hatása pontosan igazolható legyen.

Csontritkulás elleni készítmények

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

A porcok épségért és a normális porcképzésért, sportsérülések utáni felépülésért.

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!