A kalcium és D-vitamin a csontritkulás kezelésében

Csontritkulásról akkor beszélünk, mikor a csontok elvékonyodnak és így hajlamossá válnak a törésekre. A National Osteoporosis Institute szerint az 50 év feletti nőknél sokkal gyakoribb a csonttörés, mivel legtöbbjük csontritkulásban szenved. A férfiaknál is jelentkezhet ez az állapot, de csak jóval később, mint a nőknél. A csontritkulásból fakadó csonttörések általában a csípőnél, a csuklónál és a gerincnél jelentkezhetnek.

A kalcium és D-vitamin a csontritkulás kezelésében

Súlyos baleset is lehet, hiszen komoly szövődményeket okozhat és esetenként akár halállal is végződhet egy ilyen csonttörés. Azonban a különböző élelmiszerek segítségével kompenzálhatjuk a csontritkulás mértékét és csontjaink erősségét megőrizhetjük.

Kalcium

A kalcium létfontosságú a csontok és a fogak, valamint bizonyos testi funkciók - véralvadás, idegi jelátvitel, izmok összehúzódása - egészséges működésében. Ha a szervezet nem vesz fel elég kalciumot az étkezés során, akkor a csontokból vonja ki a szükséges mennyiséget, ez pedig a csontok gyengüléséhez vezet. 50 éves kor alatt naponta 1200 mg kalcium szükségeltetik, 50 év felett pedig 1000 mg. Az alacsony zsírtartalmú tej, a fagylalt, a sajt, a tofu és a kalciummal dúsított ételek mind kiváló fehérjeforrásnak számítanak. A laktózra érzékeny embereknek érdemes ezek laktózmentes változatait fogyasztaniuk.

A National Osteoporosis Foundation állítása szerint a kalcium hatékonyan hozzáadható a kenyértésztákhoz, a pudingokhoz, a levesekhez és a húsokhoz is. Fontos azt is tudni, hogy a szervezet egyszerre csak 5-600 mg kalciumot képes befogadni, így a napi ajánlott adagot az étkezésekre lebontva kell elfogyasztani.

D-vitamin

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely elősegíti a kalcium felszívódását. Naponta 800-1000 mg-ot érdemes elfogyasztani belőle. Jó tudni, hogy a D-vitamin a napozás hatására is képződik, éppen ezért ajánlatos sokat tartózkodni a napon - persze a megfelelően védekezve a káros UV-sugarak ellen. Persze a napsütés nem mindig áll a rendelkezésünkre, ezért fontos, hogy étkezéssel is bevigyük a szervezetünkbe ezt az anyagot: fogyasszunk sok tengeri halat, például makrélát, tonhalat és lazacot, illetve tejet és tejterméket. Sőt a gabonafélékben is sok a D-vitamin, de a sajt, az osztriga és a vaj is kiváló D-vitamin forrás.

Csontritkulás elleni készítmények

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

A porcok épségért és a normális porcképzésért, sportsérülések utáni felépülésért.

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!