A napfény és a csontritkulás kapcsolata

D-vitamin szintetizálódik a bőrben, ha az közvetlen napfénynek van kitéve, e vitaminról pedig köztudott, hogy segíti a kalcium felszívódását. A kalcium pedig a csontok erősségéhez járul hozzá. Az alacsony kalciumszint csontritkuláshoz vezethet.

A napfény és a csontritkulás kapcsolata

Kalcium és napfény

A kalcium a belekben szívódik fel a D-vitamin mennyiségétől függően. A napfény hiánya D-vitamin hiányt válthat ki, ami ronthatja a kalcium felszívódását. Az alacsony kalciumszint a vérben a mellékpajzsmirigyben hormontermelést vált ki, ami úgy hat a csontra, hogy el kezdi lebontani. A felesleges mennyiségű parathormon tehát csak tovább bonyolítja a már amúgy is gyenge csontozat helyzetét.

A napfény és a csontok szilárdsága közötti kapcsolat

A D-vitamin szintetizálódik a bőrben, ha ez közvetlen napfénynek van kitéve, ennek kezdetben inaktív, de akkor aktiválódik a májban és a vesében. A D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását. A kalcium a fő komponens a csont, amely olyan erő. Alacsony kalcium vezethet csontritkulás. A csontritkulás van zavara építészeti keretében a csont, amely gyengíti azt, ez növeli a valószínűségét a törések.

Kockázati tényezők

A csontritkulás nagymértékben növekszik a kor előrehaladtával mind a férfiak és mind a nők esetében. A nőknél egy kicsit nagyobb a veszélye a csontritkulás kialakulásának, mivel menopauzális állapottal együtt csökkent az ösztrogén szintje, ami hozzájárul a csont szilárdságának gyors csökkenéséhez. A férfiaknál a tesztoszteron mennyisége kisebb hatással van a csont sűrűségére. A nagy mennyiségben elfogyasztott alkohol és a dohányzás is jelentős kockázati tényezőnek számítanak a csontritkulás esetében. Egyéb kockázati feltételek: napfényhiány, D-vitamin hiány és alultápláltság, valamint a fizikai inaktivitás is nagymértékben csökkenti a csont szilárdságát.

Csontritkulás elleni készítmények

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

A porcok épségért és a normális porcképzésért, sportsérülések utáni felépülésért.

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!