A nátrium szerepe a csontritkulásban

A csontritkulás megelőzésében és kezelésében nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitelről, azonban a nátrium bevitel szabályozása is elengedhetetlen, hogy csontjaink erőssége megőrződjön. A túlzott só fogyasztása nemcsak szívbetegségeket, hanem csontritkulást is előidézhetnek, így érdemes konzultálni orvosunkkal az egészséges nátriumbevitelről.

A csontritkulás

A csontok folyamatosan újraképződnek: régi sejtjeik lebontásra kerülnek és helyükre új sejtek kerülnek. Azonban az életkor előrehaladtával a csontsejtek gyorsabban kezdenek el bomlani, mint ahogyan építkeznek, így ha nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő mennyiségű kalciumot és D-vitamint, akkor csontritkulás alakulhat ki nálunk. De a napi sóbevitel mértéke is befolyásolja e betegség kialakulásának kockázatát.

Nátrium

Sok élelmiszer, beleértve a nátriumot is, zavarhatja a szervezet azon képességét, hogy felszívja a kalciumot. A nátrium hatására a szervezetben megtörténik a víz visszatartása és ha nincs túl sok folyadék a testben, akkor a vese megpróbálja a nátriummal együtt kiüríteni azt. Azonban a túl nagy mennyiségben elfogyasztott nátrium, növelheti a kalcium mennyiségét a vesékben, állítja a National Osteoporosos Foundation. A napi kalciumigény tehát egyenes arányban növekszik az elfogyasztott nátrium mennyiségével.

Megelőzés

A túl sok elfogyasztott nátrium mennyiség igen sok aggodalomra adhat okoz, ha a kalcium bevitel alacsony. A Journal of the American College Nutrition jelentése szerint mindaddig, amíg a kalcium bevitel eléri vagy meghaladja az ajánlott napi mennyiséget, a magas nátriumbevitel nem járulhat hozzá csontvesztéshez. Azonban még így is fontos, hogy igyekezzünk minél kevesebb sót használni étkezéseink során.

Ajánlások

Az általános ajánlás kimondja, hogy a nátriumbevitel nem lehet több, mint 1500 mg naponta. Nagyon fontos ezért mindig elolvasni az élelmiszerek dobozán feltüntetett nátriummennyiséget. A feldolgozott élelmiszerek és az éttermi ételek általában magas nátriumtartalommal bírnak, így ezeket jobb elkerülni.

Csontritkulás elleni készítmények

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

A porcok épségért és a normális porcképzésért, sportsérülések utáni felépülésért.

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!