A nátrium szerepe a csontritkulásban

A csontritkulás megelőzésében és kezelésében nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő D-vitamin és kalcium bevitelről, azonban a nátrium bevitel szabályozása is elengedhetetlen, hogy csontjaink erőssége megőrződjön. A túlzott só fogyasztása nemcsak szívbetegségeket, hanem csontritkulást is előidézhetnek, így érdemes konzultálni orvosunkkal az egészséges nátriumbevitelről.

A csontritkulás

A csontok folyamatosan újraképződnek: régi sejtjeik lebontásra kerülnek és helyükre új sejtek kerülnek. Azonban az életkor előrehaladtával a csontsejtek gyorsabban kezdenek el bomlani, mint ahogyan építkeznek, így ha nem viszünk be a szervezetünkbe elegendő mennyiségű kalciumot és D-vitamint, akkor csontritkulás alakulhat ki nálunk. De a napi sóbevitel mértéke is befolyásolja e betegség kialakulásának kockázatát.

Nátrium

Sok élelmiszer, beleértve a nátriumot is, zavarhatja a szervezet azon képességét, hogy felszívja a kalciumot. A nátrium hatására a szervezetben megtörténik a víz visszatartása és ha nincs túl sok folyadék a testben, akkor a vese megpróbálja a nátriummal együtt kiüríteni azt. Azonban a túl nagy mennyiségben elfogyasztott nátrium, növelheti a kalcium mennyiségét a vesékben, állítja a National Osteoporosos Foundation. A napi kalciumigény tehát egyenes arányban növekszik az elfogyasztott nátrium mennyiségével.

Megelőzés

A túl sok elfogyasztott nátrium mennyiség igen sok aggodalomra adhat okoz, ha a kalcium bevitel alacsony. A Journal of the American College Nutrition jelentése szerint mindaddig, amíg a kalcium bevitel eléri vagy meghaladja az ajánlott napi mennyiséget, a magas nátriumbevitel nem járulhat hozzá csontvesztéshez. Azonban még így is fontos, hogy igyekezzünk minél kevesebb sót használni étkezéseink során.

Ajánlások

Az általános ajánlás kimondja, hogy a nátriumbevitel nem lehet több, mint 1500 mg naponta. Nagyon fontos ezért mindig elolvasni az élelmiszerek dobozán feltüntetett nátriummennyiséget. A feldolgozott élelmiszerek és az éttermi ételek általában magas nátriumtartalommal bírnak, így ezeket jobb elkerülni.

Zöldkagyló Pure 500 mgkapszula 90 db (BioCo)

Zöldkagyló Pure 500 mg kapszula 90 db (BioCo)

A porcok épségért és a normális porcképzésért, sportsérülések utáni felépülésért.

Ár: 4690 Ft
Megnézem

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

BiOCo Osteofemin 50 feletti nők számára kifejlesztve, Hegyi Barbara ajánlásával! Csontok ásványi anyag veszteségének csökkentéséért, 50 év feletti nőknek!

Ár: 5190 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!